Eş ve babasını kaybeden kadın SGK’da iki maaş alabilir mi 2026

Eş ve babasını kaybeden kadın SGK’da iki maaş alabilir mi 2026

Hem eş hem babadan ölüm aylığına hak kazanan kadına, genel kural uyarınca çoğu kez sadece bir maaş bağlanır. Bağ-Kur ve SSK statüsü birlikte olsa dahi tek başına çifte ödeme doğurmaz.

Emre Kılıç
34 Views
5 Min Read
5 Min Read

Hem eşini hem babasını kaybeden kadınların dul aylığı ile yetim aylığını birlikte alıp alamayacağı, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yöneltilen en sık sorulardan biri. Özellikle eşin Bağ-Kur, babanın SSK emeklisi olduğu senaryolarda iki ayrı ödemenin aynı anda bağlanıp bağlanmayacağı merak konusu.

Eşi ve Babası Ölen Kadın İki Maaş Alabilir mi?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 54. maddesi uyarınca, hem eş hem baba kaynaklı ölüm aylığına hak kazanan kadına yalnızca seçtiği aylık bağlanır. 2026 yılı itibarıyla uygulanan genel ilke tek aylıktır.

Eşin Bağ-Kur, babanın SSK kapsamında emekli olması, başlı başına çift maaş hakkı vermez. Örneğin eşi Bağ-Kur emeklisi iken 2025’te vefat eden, babası SSK emeklisi iken 2026’da vefat eden, kendisi sigortalı çalışmayan veya emekli aylığı bulunmayan bir kadın gerekli koşulları sağlarsa her iki aylığa da hak kazanabilir; fakat iki ödeme aynı anda yapılmaz, kadın bunlardan birini tercih eder.

1 Ekim 2008 Öncesi Hak Sahiplikleri Neden Farklı?

1 Ekim 2008, sosyal güvenlik düzenlemesinde belirleyici bir tarihtir. Bu günden önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında doğan haklar ile 5510 sayılı Kanun hükümleri birbirinden ayrılır. Eski mevzuat kapsamında kazanılmış aylık hakları ve geçiş düzenlemeleri sayesinde bazı hak sahipleri birden fazla ölüm aylığı alabilmektedir.

Eşin veya babanın 2008’den önce vefat etmiş olması ise tek başına iki maaş garantisi anlamına gelmez. SGK; vefat tarihlerini, ilk hak sahipliği tarihini ve geçiş hükümlerini bir arada inceler.

Dul Aylığı Alan Kadın Babasından Yetim Aylığı Alabilir mi?

Eşinden dul aylığı alan kadın, babasının ölümünden sonra yetim aylığı için başvuruda bulunabilir. Babadan ölüm aylığı bağlanması için aranan koşullar şunlardır:

  • Evli olmamak; hiç evlenmemiş, boşanmış veya dul kalmış olmak.
  • Kanunda öngörülen istisnalar dışında sigortalı çalışmamak.
  • Kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya emekli aylığı almamak.
  • Babanın ölüm aylığı bağlanmasına ilişkin sigortalılık şartlarını karşılamak.

Kız çocuklarına bağlanan ölüm aylığında genel olarak yaş veya öğrenim sınırı yoktur. Dul aylığı almak, kadının kendi sigortalılığından emekli aylığı aldığı anlamına gelmez. Babadan bağlanacak aylık, babanın emekli maaşının tamamının kadına aktarılması demek de değildir.

Kendi Emekli Maaşı Olan Kadın Dul Aylığı Alabilir mi?

Kendi çalışması karşılığı emekli aylığı alan kadın, şartları sağlaması halinde vefat eden eşinden ayrıca dul aylığına da hak kazanabilir. 5510 sayılı Kanun, kişinin kendi sigortalılığından doğan yaşlılık aylığı ile eşinden gelen ölüm aylığının birlikte ödenmesine olanak tanır. Kendi emekli aylığı olan kadınların babasından yetim aylığı almasında ise farklı kısıtlamalar söz konusudur.

Aylık Tutarları Nasıl Belirleniyor?

Ölüm aylığının miktarı; vefat eden sigortalının aylık hesabına, hak sahibi sayısına ve ilgili bağlama oranına göre belirlenir. Eşten bağlanan dul aylığında genel oran yüzde 50’dir. Aylık bağlanmış çocuğu olmayan ve kanunda sayılan çalışma ile gelir şartlarını karşılayan dul eş için yüzde 75 oranı uygulanabilir. Babadan bağlanacak yetim aylığı ise hak sahibi sayısı ile dosyanın özelliklerine göre hesaplanır.

2027 Memur Harcırahı: Yurt İçi Gündelik 850 TL'den 1.160 TL'ye Çıkıyor

Bu yüzden eşten veya babadan bağlanan aylığın her koşulda daha yüksek olduğu söylenemez. Hak sahipleri, tercih yapmadan önce SGK’dan her iki dosyaya ilişkin aylık tutarlarının karşılaştırılmasını talep edebilir.

Dul ve Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ölüm aylığı başvurusu SGK il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine yapılabilir. Başvuru e-Devlet üzerinden de mümkündür; sistemde ‘Ölüm Yardımı ve Dul/Yetim Aylığı Talebi’ hizmeti bulunur.

SGK, başvuruda vefat edenin sigortalılık bilgileri ile başvuranın hak sahipliği koşullarını değerlendirir. Daha önce eşinden dul aylığı bağlanmış olanlar, babalarından da aylığa hak kazanıp kazanmadıklarının incelenmesini ve gerekirse aylık tercihi işleminin yapılmasını isteyebilir.

Sık Sorulan Sorular

Eşten dul maaşı, babadan yetim maaşı aynı anda alınır mı?
5510 sayılı Kanun’un genel kuralına göre iki ölüm aylığından tercih edilen aylık ödenir. Eski mevzuat ve geçiş hükümlerine tabi bazı dosyalarda sonuç farklı olabilir.

Eş Bağ-Kur, baba SSK ise çift maaş alınır mı?
Farklı sigorta statüsünde olmaları tek başına yeterli değildir. Eşin 2025’te, babanın 2026’da vefat ettiği örnekte iki ölüm aylığı birlikte ödenmez.

Babadan yetim maaşı almak için yaş sınırı var mı?
Kız çocuklarına bağlanan ölüm aylığında genel olarak yaş veya öğrenim sınırı bulunmuyor. Medeni durum, çalışma ve kendi sigortalılığından aylık alma koşulları ise belirleyici oluyor.

Share This Article
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir